perjantai 22. heinäkuuta 2016

Naistenviikko - Leena Laulajainen: Maria ja taikalyhty

22.7. Leena, Matleena

Päivän kirja on Leena Laulajaisen Maria ja taikalyhty : romaani nuoresta Maria Jotunista (Tammi 2011).


Taikalyhdyn valokiila heijastaa kuopiolaisen valokuva-ateljeen seinälle värikkään kuvan toisensa jälkeen. Maria on mykistynyt, haltioitunut. Taikalyhtynäytös herättää hänessä pysyvän kiinnostuksen esittävään taiteeseen. Alkaa matka teatterin ja sanojen maagiseen maailmaan. 

Marian mummi kannattaa naapurissa asuvan kirjailija Minna Canthin ajatuksia. Mummin ansiosta Maria pääsee kouluun. Kotona Maria hoivaa pikkusisaruksiaan, koulussa kirjoittaa niin hyvin, että opettaja väittää hänen jäljentävän aineensa jostain. Suomalaisessa yhteiskoulussa hänen koulutoverinaan on Joel Lehtonen, josta myös tulee kirjailija. Kapinoiva Maria karkaa ja saa käytöksenalennuksen. Samaan aikaan hänen aineensa julkaistaan lehdessä. Ylioppilaaksi hän voi päästä vasta "saatuaan vapautuksen sukupuolestaan". 
Kiehtovasti kirjoitettu romaani Maria Jotunin lapsuudesta ja nuoruudesta, kurkistus 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kuohuviin vuosiin, Minna Canthin salonkiin Kuopiossa ja Bobrikoffin sortovuosien ylioppilaselämään Helsingissä. (takakansiteksti) Mielenkiintoisesti kirjoitettu kirja Maria Jotunin varhaisvuosista. Olen aiemmin lukenut sekä Raili Mikkasen että Maijaliisa Dieckmannin kirjoja, joissa kerrotaan historiallisten henkilöiden lapsuus- ja nuoruusvuosista. Tykkään kovasti tämäntyylisistä kirjoista, ja Laulajaisen kirja piirtää kauniin kuvan vanhasta ajasta Kuopiossa ja Helsingissä. Kaarina Kailan kaunis kansikuva sopii kirjaan mainiosti. 

Maria Jotunin tuotantoa en ole juurikaan tullut lukeneeksi, mutta tämän kirjan lukemisen myötä kiinnostus kyllä heräsi. Viikon teemaankin Jotuni sopisi naisten aseman kriittisenä kuvaajana, mutta kaikkea ei yhdellä viikolla ehdi. :) Pitänee laittaa lukulistalle... 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Leena Laulajainen: Maria ja taikalyhty 
Tammi, 2011
243 sivua

2 kommenttia:

  1. Tämä on jotenkin kovin viehättävä kirja, ja kiinnostus Jotunia kohtaan kyllä herää Laulajaisen romaanin lukemisen myötä.

    VastaaPoista
  2. Oho, kirja, jota en tiennyt olevan. Kiinnostavaa! Arvostan suuresti Jotunia kirjailijana, enkä tunne varhaista henkilöhistoriaa, vain ankean avioliiton. Kiitos kirjavinkistä!

    VastaaPoista