lauantai 23. heinäkuuta 2016

Naistenviikko - Oili Hannula: Lähtö

23.7. Olga, Oili

Oilin-päivän kirjaksi löysin Oili Hannulan esikoisromaanin Lähtö (Väylä 2014), jossa kuvataan sota-aikaa Koillis-Lapissa ja Rovaniemellä erityisesti naisten näkökulmasta.

Kirjan päähenkilön, nuoren Annin elämänvaiheissa ja valinnoissa heijastuu sotavuosien 1939-1944 vaikutus rajapitäjissä Sallassa, Savukoskella, Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä sekä Rovaniemen silloisessa kauppalassa asuneiden ihmisten elämään.
Lähtö evakkoon Talvisodan jaloista 1939 muutti peruuttamattomasti varsinkin vanhassa Sallassa asuneiden elämän, kun sota vei kotikylän ja turvallisen toimeentulon sekä niiden myötä pohjan koko elämältä.
Jatkosodan alkaessa pohjoiseen tulleiden ja sotavuodet Rovaniemellä asuneiden saksalaisten sotilaiden mukana virisi toive erilaisesta elämästä, kunnes toisen maailmansodan loppuvaiheet kaikessa karuudessaan paljastivat niidenkin mahdottomuuden.
Sallasta kotoisin oleva Oili Hannula kuvaa esikoisromaanissaan taitavasti kolmen sukupolven erilaisia kokemuksia, elämänkohtaloita ja tulevaisuuden toiveita vaikeina sotavuosina. (kustantajan esittelyteksti) 
Sota-ajan kuvaukset ovat aina omalla tavallaan mielenkiintoisia, mutta kun on aiemmin lukenut esimerkiksi Enni Mustosen Pohjatuulen tarinoita -sarjan (Lapinvuokko, Jääleinikki, Kultarikko), joka myös sijoittuu Lapin maisemiin ja käsittelee sota-aikaa, vaaka kallistuu ilman muuta Mustosen sarjan puolelle. Ei Hannulan kirja silti mitenkään huono ole, mutta esikoisteos on aina esikoisteos.  

Mielenkiintoiseksi kirjan tekee sen näkökulma. Aika monet kirjat, joissa sota-aikaa käsitellään ja pääosissa ovat naiset, he ovat perinteisesti uhrautuvia ja ymmärtäväisiä, "isänmaa-ennen-kaikkea"-mentaliteetilla. Hannulan teoksen päähenkilö Anni puolestaan ajattelee monista asioista eri tavoin. Hän kyseenalaistaa asioita mutta ehkä viisaasti pitää ajatukset omina tietoinaan. Lukijalle ne kuitenkin tuodaan esille. Anni ei näe sodassa mitään kunniakasta. 

Kirja on lähtöjä täynnä. Evakkoon joudutaan lähtemään moneen kertaan, ja lottana Anni lähtee komennukselle milloin mihinkin suuntaan. Viimeinen lähtö on kuitenkin jotenkin yllättävä, Annin aiemmat ajatukset huomioon ottaen. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 2 tähteä 
Kirjan tietoja:
Oili Hannula: Lähtö
Väylä, 2014
302 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti