keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

2 x koko perheen tietokirjoja

Flunssaisena oli hyvää aikaa tutustua myös tietokirjoihin. Jo aiemmin olen selaillut useampaan otteeseen Kirsti Mannisen Suomen lasten Suomi -teosta (Otava 2016), mutta nyt oli aikaa lukea se tarkemmin ja perusteellisemmin. 



Jykeväkokoinen kirja ei ollut niitä nopeimmin luettavia, sillä sivuja on yli 200 ja joka aukeamalle on mahdutettu melkoinen määrä tietoa. Perusideana on amerikkalaiskaksosten Johnin ja Jennyn, matka Suomeen tapaamaan ystäviään ja tutustumaan suomalaisiin juuriinsa, heidän mummunsa kun on suomalaissyntyinen. Kaksosten matkassa reissataan "Suomi-neidon päälaelta hameenhelmoihin", ja samalla tutustutaan Suomeen, suomalaisiin ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa ja tapoihinsa. Myös vähemmistöt (saamelaiset, suomenruotsalaiset, romanit, suomenjuutalaiset, tataarit, inkeriläiset, vietnamilaiset ja somalit) pääsevät esille.

Suomalaisuuden lisäksi kirja tuo tietoa myös Suomen historiasta, maantieteestä, elinkeinoista, murteista sekä tietysti luonnosta. Siksi kelpuutan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 5: kirjassa liikutaan luonnossa. Suosittelen tutustumaan kirjaan, se on todella monipuolinen (joskin vähän sekava rakenteeltaan) tietopaketti Suomesta.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Kirsti Manninen: Suomen lasten Suomi
Kuvittanut Carlos da Cruz
Otava, 2016
223 sivua

Toinen niinikään aiemmin selailemani kirja oli Helena Röngän kaunis Lähiluonnon ihmeitä (Gummerus 2016). 



Lähiluonto on suomalaisille hyvänolon ja energian lähde. Kotipihassa, puistossa tai lähimetsässä luonnon hyvää tekevä vaikutus on jokaisen saavutettavissa milloin tahansa. Ja kun tarkkaan katsoo, lähiluonto on ihmeitä täynnä. Mikä musta toukanpötkylä tuijottaa suurilla silmillään? Selviävätkö myöhäiset pääskysenpojat etelänmatkalle? Miksi varpunen koputtelee keittiön ikkunaa? Helena Röngän asiantuntevat ja lempeän humoristiset tekstit vievät lukijan monenlaisten pienten ihmeiden äärelle. Kirjaa täydentää lumoava akvarellikuvitus. 
Helena Rönkä on vuosien varrella vastannut lukemattomiin suurten ja pienten luonnontutkijoiden esittämiin kysymyksiin. Teos on ilmestynyt aikaisemmin nimellä Viikon luontokysymys - Tietoa ja tilannekuvia luonnosta. (takakansiteksti)

Aluksi kirja tuntui luontokirjaksi vähintäänkin erikoiselta, sillä sen kuvitus ei olekaan valokuvia vaan akvarellimaalauksia. Röngän akvarellit ovat kuitenkin todella taidokkaita ja havainnollisia, ja mielestäni vetävät täysin vertoja valokuville. Tässä teoksessa ne ainakin toimivat erittäin hyvin. Kirja koostuu aikanaan sanomalehdissä julkaistuista kysymyksistä ja vastauksista, ja niihin on laadittu sopiva kuvitus. Kirjan koko idea on siis hyvin "luontoiltamainen", ja teksteissä vastataan monenlaisiin lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin, unohtamatta huumoria.

Tällä kirjalla on hyvä osallistua Oksan hyllyltä -blogin Lumoava luonto -luontokirjahaasteeseen.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Helena Rönkä: Lähiluonnon ihmeitä
Julkaistu aiemmin nimellä Viikon luontokysymys - tietoa ja tilannekuvia luonnosta (2009)
Gummerus, 2016
112 sivua

1 kommentti:

  1. Mannisen kirja on tosi massiivisen oloinen lastenkirjaksi. :) Minullakin oli lainassa Röngän kirja, mutten ehtinyt paneutua siihen niin paljon, että olisin lukenut koko kirjan läpi. Kuvituksesta tykkäsin, mutta tietoa tuli aukeamilla niin paljon että minulle kirja olisi paremmin toiminut ihan pikku paloissa luettuna. Kirjaston kirjalle tämä systeemi toimii vaan vähän huonosti. :)

    VastaaPoista