tiistai 11. huhtikuuta 2017

Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo: Ne : kuukautiskirja

Ne. Jos et kanna Y-kromosomia, sinullakin on ne, jossakin vaiheessa elämääsi ainakin. Menkat. Puolukkapäivät. Kuukautiset. Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon Ne : kuukautiskirja (Karisto 2017) on hieno kirja varsin arkipäiväisestä aiheesta, josta ei kuitenkaan paljon puhuta ainakaan isoon ääneen. 

Tiedätkö, mikä on kuukautismaja, Vagina Kung Fu tai miten vastata naurettaviin ennakkoluuloihin kuukautisista? Kuukautisiin liittyy yhä yllättävän paljon harhoja, häpeää ja vaikenemista, vaikka ne ovat osa naisen ja hänen lähipiirinsä arkipäivää. Kuukautiskirjassa käydään läpi kuukautismyyttejä, kuukautishäpeää, kuukautisiin suhtautumista eri aikoina ja eri kulttuureissa, parhaita kuukautistarinoita, muistoja ja kommelluksia. Kirjan tarinoissa kuukautiset otetaan haltuun excelin avulla, opitaan kuukupin käyttö kädestä pitäen ja käydään läpi koko kuukautisten elämänkaari: ennen, aikana ja jälkeen. (takakannesta)


Näppärä kirja, jonka soisi mahdollisimman monen menstruoivan ihmisen (sekä heidän lähipiirinsä, siis vaikka ihan kaikkien) lukevan. Tätä arkipäiväistä, mutta joillekin ehkä arkaakin aihetta käsitellään kirjassa monipuolisesti, unohtamatta huumoria. Muna on kanan menkat, tiesittekös sitä? :D 

Ainut asia, mikä kirjassa ärsyttää, on kuukupin ja sen käytön yletön ylistäminen ja suoranainen glorifiointi. Itse en kuukuppia suostuisi kuuna päivänä käyttämään enkä aio sen vuoksi syyllistyä, vaikka kirjasta vähän sellainen tuntu välillä tulikin.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo: Ne : kuukautiskirja
Karisto, 2017
170 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti