maanantai 10. lokakuuta 2016

J.S. Meresmaa: Naakkamestari

Taivas pimeni. Ilma viuhui satojen siipien pehmeistä iskuista. Nostin katseeni valtavaan naakkaparveen, joka lensi pihamaan yli talojen kattoja hipoen. Niiden naksahtelevat ja kirskuvat äänet kutistivat sisäpihan luolan kokoiseksi. Kun parven häntäpää katosi ja pilvien siilaama päivänvalo palasi, pettymys raapaisi sydänalaa. En tiedä, mistä mieleeni johtui järjetön, pakahduttava toive, että ne olisivat ottaneet minut mukaansa."
Valumestari Lundanin verstas on Ennin koti. Hän kaipaa joka päivä vanhempiaan, jotka eivät koskaan tulleet hakemaan häntä. Eräänä aamuna Enni löytää naakan - ja hänen elämänsä muuttuu. Täysin. 
Naakkamestari on Tampereelle vuoteen 1900 sijoittuva kertomus, joka yhdistää vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia. (takakansiteksti) Viime vuonna Robustoksen pienoisromaanikilpailun voittanut J.S. Meresmaan Naakkamestari (Robustos 2016) oli virkistävän erilainen lukukokemus. Vaihtoehtohistoria on itselleni aina mieleinen ja kiinnostava juttu, ja kun tähän on vielä yhdistetty steampunk-henkisiä juttuja, niin aina vaan paremmalta vaikuttaa. :) Oman mielenkiintoisen lisänsä tuovat varsinaisen tarinan rikkovat mutta siihen olennaisesti liittyvät Aamulehden artikkelipätkät, joihin kirjailija jälkisanoissaan kertoo hakeneensa innoitusta ja oppia oikeista vuonna 1900 ilmestyneistä Aamulehdistä, "joskin osa artikkeleista on puhtaasti mielikuvituksen tuotetta".

Raajarikko, rampa, huutolaiskakara, elätinkummitus. Näihin nimityksiin Enni on saanut tottua Lundaneilla asuessaan, varsinkin Lundanien Senja-tyttären suusta. Ystävällisyyteen Enni ei ole päässyt tottumaan, ystävistä puhumattakaan. Kunnes sitten Ennin hoidettua loukkaantunutta naakkaa (joka sitten kuitenkin kuoli ja katosi) hän löytää tyynynsä alta ystävällisen kiitoskirjeen. Tulipalon uhatessa Lundanien verstasta ja taloa Enni päättää lähteä tiehensä, tapaa kirjeen toimittaneen Jylyn ja päätyy tämän kanssa salaperäiseen tehtaaseen. Siellä Enni saa kuulla Naakkamestarista, ja hänen elämänsä muuttuu täysin. Isän ja äidin kohtaloistakin Enni pääsee lopulta selville. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
J.S. Meresmaa: Naakkamestari 
Robustos, 2016
163 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti