maanantai 24. lokakuuta 2016

Tuomas Saloranta: Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia

Mikäs hämärinä lokakuun iltoina olisi mukavampaa lukemista kuin kauhunovelli? Niitä luin hiljattain kokonaisen kirjallisen, nimittän Tuomas Salorannan kokoelman Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia (Kuoriaiskirjat 2014).

Tiedätkös, kauan sitten sammakot hallitsivat tätä maata. Nii-in, sammakotpa hyvinkin. Sammakot ja heidän kuninkaansa. Ja tiedätkös, mikä oli sammakoiden kuninkaan nimi?
Tuomas Saloranta on julkaissut lehdissä ja antologioissa lukuisia novelleja. Tähän kirjaan on koottu hänen laajasta tuotannostaan kymmenen parasta kauhukertomusta. Luvassa on haudoistaan nousseita kuolleita, maan uumenissa ja merten syvyyksissä uinuvia muinaisia jumalia sekä etsijänsä turmioon johdattavia kiellettyjä kirjoja, mutta kauhua herättävät myös veteraanipoliitikot, vanhat mummot ja itämurretta haastavat räyhänhenget. Ja selviääpä ohessa sammakoiden kuninkaan nimikin. (takakannesta)

Kokoelman kymmenen kauhukertomusta sisältävät runsaasti viitteitä Lovecraftin tuotantoon. Itse en sitä juurikaan tunne, mutta en antanut sen häiritä kokoelman lukemista. :)
  • Keväistä kauhua lenkkipolulla - Lenkkeilijä joutuu väistelemään ja pakenemaan öriseviä ja huojuvia kanssakulkijoita 
  • Mahtavat Ammoiset - H.P. Lovecraftin ja Boris Hurtan hengessä kirjoitettu kertomus hieman arveluttavasta Allan-sedästä, kielletyistä kirjoista ja vesikansasta.
  • Pyörätuolimummo - Helsingin Ruttopuistossa oikeasti nähdystä pyörätuolia työntävästä mummosta innoituksensa saanut kertomus.
  • Sammakkoprinssi - Sammakkotutkija, maisteri Westbacka, katoaa jäljettömiin ja jättää kaiken asessori Nordenin selvitettäväksi. Tästä novellista selviää se sammakoiden kuninkaan nimi. 
  • Viimeinen kaukopartiomies - Häkellyttävästi harhaan johtava nimi, ei kerro talvi- eikä jatkosodasta, mutta melkoisesta henkiinjäämiskamppailusta kuitenkin. 
  • Rontit - Itämurretta viäntävät kummajaiset johtavat kutsujansa tuhoon. Jälleen palataan kiellettyjen kirjojen pariin.
  • Kari Tenho Väyrysen tapaus - Piristävän erilainen tarina, omanlaisensa kauhukertomus Suomen politiikan huipulta.
  • Länsimetro viivästyy - Edelleen ajankohtainen novelli, jossa tarjotaan yksi näkemys siitä, miksei metro vieläkään toimi.
  • Äidin talossa - Oma suosikkini kokoelmasta. Kertomus Marjatasta, joka aina vain palaa äitinsä luo. 
  • Kaksi kesäyötä Bodominjärvellä - Pahamaineisella leirintäalueella tapahtuu taas.
Kelpo kokoelma, joka pääsee mukaan Hämärän jälkeen -haasteeseen.

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Tuomas Saloranta: Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia 
Kuoriaiskirjat, 2014 
207 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti