keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Julie Murphy: Dumplin

Kaunis, sanoo Bo. Läski, ajattelen minä. Mutta onko mahdollista olla kumpaakin yhtä aikaa?
Willowdean eli Will on lihava - ja ihan ok asian kanssa. Hänestä täydellinen bikinivartalo saavutetaan pukemalla päälle bikinit. Kunnes työpaikan hottis Bo ihastuu häneen, ja yhtäkkiiä hän joutuu vastakkain aivan uuden epävarmuuden kanssa.
Kun Willin selleriä muistuttava äiti järjestää missikisat, Will ilmoittautuu kisoihin mukaan protestina. Teksasilaista pikkukaupunkia odottaa kaikkien aikojen show. (takakansiteksti)Julie Murphyn Dumplin (Otava 2016) oli pitkästä aikaa sellainen nuortenkirja, että ostin sen saman tien omaksi heti sen ilmestyttyä, pelkästään ennakkotietojen perusteella. Sen enempää paljastuksia tekemättä totean, että pystyn samaistumaan päähenkilöön ihan täysillä, paitsi että tämä vaikuttaa paljon rohkeammalta ja itsetunnoltaan paremmalta kuin minä ikinä. Eikä minun työpaikoillani ole ikinä ollut yhtään hottista. :D

Ylipainoisen elämä ei ole ikinä helppoa, puhumattakaan teini-iästä. Silloin sitä on kaikenlaiselle arvostelulle herkimmillään, vaikkei se tietysti koskaan hauskaa ole. Kirjan päähenkilö Willowdean, jolle äiti on antanut idioottimaisen lempinimen Dumplin (sanakirja.org-sivun mukaan "myky, kokkare, kultamussukka, pullukka"), on kuitenkin päättänyt elää täyttä elämää huolimatta kiloistaan - ja siitä, että Lucy-täti kuoli läskiensä takia. Ylipainoa ei siis mitenkään ihannoida, mutta siitä uskalletaan puhua ja sen kanssa elää. 

Amerikoissahan ylipaino on varmasti vielä suurempi ongelma kuin missään muualla, käsittääkseni etenkin etelävaltioiden alueella. Siksikin minusta on hienoa, että tällainen kirja on kirjoitettu tuomaan toivoa niin Yhdysvaltojen kuin muidenkin maiden ylipainoisille nuorille ja aikuisille. Kirjailija Julie Murphy on itsekin kotoisin Teksasista, eikä kuvista päätellen ole niitä pienimpiä ihmisiä. Hatunnosto, kiitos ja kumarrus hänelle! :)

Mistä kirja minulle: oma ostos 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Julie Murphy: Dumplin' (2015)
Suomentanut Peikko Pitkänen 
Otava, 2016
335 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti