tiistai 1. marraskuuta 2016

2 x kissatietoa

Nykyään puhutaan paljon e-kirjoista. Minä kannatan henkeen ja vereen ihan perinteistä kirjaa, mutta myönnän kyllä että e-kirjoilla on puolensa. Varsinkin, kun niitä pystyy nykyään lainaamaankin. :) E-kirjastosta löysin luettavakseni Petri Pietiläisen uuden kissatietokirjan Kissojen maailmanhistoria (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2016). 

Villikissasta kissavideoihin, demonikissasta kissajumalaksi ja hiirten tappajasta kotikolliksi. Kissan ja ihmisen yhteinen tarina on kestänyt ainakin 11 000 vuotta, ja käsitykset kissasta ovat muuttuneet tuona aikana moneen kertaan.
Kissojen maailmanhistoria on kissan tarina afrikanvillikissasta sylissä kehrääväksi kotikissaksi. Se kertoo egyptiläisten kissamuumioista, eurooppalaisten vuosisatoja kestäneestä kissavainosta ja 1700-luvun japanilaisesta kissataiteesta. Se kertoo, miksi kissat ja naiseus yhdistetään toisiinsa, ja kuka on maailman kuuluisin kissa Maneki Neko.
2000-luvulla kissa on lemmikkinä suositumpi kuin koskaan. Lemmikkimme tarinan lisäksi kirja tulee kertoneeksi myös erilaisen puolen omasta historiastamme. (kustantajan esittelyteksti)Tuhti tietopaketti kissojen historiasta ja asemasta eri kulttuureissa eri aikakausina. Ihan pikaisesti luettava tämä kirja ei ollut, mutta e-kirjaston kymmenen päivän laina-aika riitti mainiosti.

Mistä kirja minulle: E-kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Petri Pietiläinen: Kissojen maailmanhistoria
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016 
E-kirja

Toinen lukemani kissakirja oli ihan perinteinen paperimuotoinen kirja ja näistä lukemistani se "kansantajuisempi" ja ehkä viihdyttävämpi, Gwen Baileyn Mitä kissani ajattelee? (Tammi 2002).

Miksi kissa hieroo päätään ihmiseen?
Miksi kissa "leikkii" saaliilla?
Miksi kissa raapii huonekaluja?
Miksi kissa upottaa kynnet alustaan, kun sitä silitetään?

Haluaisitko tietää mitä kissasi ajattelee?
Tunnetun eläinten tutkijan helppotajuinen ja kiinnostava kirja auttaa sinua tulkitsemaan lemmikkisi käyttäytymistä, niin että ymmärrät mitä se haluaa sanoa ja osaat vastata sille. (takakansiteksti)Kissakirjoja on aina mukava lukea. Ennen kuvassa näkyvän kissaherra Toukon meille muuttoa niitä tuli selailtua useampiakin, ja aina silloin tällöin vieläkin - lähinnä huviksi. Ja ehkä vähän opiksikin, meille Toukon henkilökunnalle. Itsehän Touko tietää vallan hyvin, mitä milloinkin tekee ja ajattelee. ;) 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Gwen Bailey: Mitä kissani ajattelee? : opi ymmärtämään lemmikkisi käyttäytymistä 
Suomentanut Sinikka Pellinen
Tammi, 2002
96 sivua

Molemmat kirjat luonnollisesti mukaan Kirjavat kissat -haasteeseen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti