tiistai 6. joulukuuta 2016

Seita Vuorela: Lumi

Olen aina tykännyt Seita Vuorelan (ent. Parkkola) nuortenkirjoista, eikä hänen viimeiseksi teoksekseen jäänyt Lumi (WSOY 2016) tehnyt poikkeusta. Vilja-Tuulia Huotarisen viimeistelemä kirja on järkyttävän kaunista kieltä ja tarinointia. 

Kuka muu voisi pelastaa persialaisen pojan jäisestä vankilasta kuin persialainen tyttö. 
Teheran on ensimmäinen luku Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan. Se tuntuu mahdottomalta haasteelta 15-vuotiaalle pojalle, ja siksi Siamak ei ajattele juuriaan. Pohjoinen on hänelle ainoa koti, rakastaahan hän lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi. 
Kun perheeseen muuttaa Iranista paennut lapsuudenystävä Atisha, ovi muistoihin aukeaa. Atisha ei ole koskaan nähnyt lunta, mutta tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelmaa totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Tytön mielestä Siamakin pitäisi taas alkaa muistaa. (takakansiteksti)


Huh. Todella hieno tarina ja kantta myöten viimeistelty paketti. Atishan muutto Siamakin perheeseen hämmentää perheen pakkaa tehokkaasti, eikä juuri mikään mene niin kuin Siamakin vanhemmat etukäteen kuvittelivat. Äiti uskoo saavansa nyt "oikean iranilaisen tyttären", oma kun on syntynyt Suomessa. Atisha ei kuitenkaan koe iranilaisen kulttuurin hänelle osoittamaa paikkaa omakseen vaan haluaa enemmän vapautta. Toisaalta Atisha on hyvinkin perinteitä kunnioittava ja haluaa takoa Siamakin päähän järkeä. Soppa on valmis. Sitten yhdet kotibileet muuttavat kaiken, eikä mikään enää voi olla niin kuin ennen. 

Kaiken keskellä kulkee satu Lumikuningattaresta, jota Atisha kirjoittaa uuteen kuosiin. Voiko loppu olla onnellinen? 

Kirjalla nappaan pisteen Helmet-lukuhaasteeseen kohtaan 33: kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja:
Seita Vuorela: Lumi 
Viimeistellyt Vilja-Tuulia Huotarinen 
WSOY, 2016 
240 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti