keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Astrid Lindgren: Sotapäiväkirjat 1939-1945

"Luoja auttakoon meidän poloista hulluuden valtaamaa planeettaamme!" 
Toisen maailmansodan alkaessa Astrid Lindgren oli 32-vuotias kahden lapsen äiti. Ymmärtääkseen mitä sodassa tapahtui hän alkoi pitää päiväkirjaa. 
Astrid Lindgren työskenteli sotavuosina Ruotsin tiedustelupalvelun kirjesensuurissa. Hän sai tietää maailmantapahtumista paljon enemmän kuin monet maanmiehensä ja ymmärsi jo varhain, mikä odotti juutalaista siviiliväestöä Saksan hallitsemilla alueilla. Sotaa käyviä suomalaisia kohtaan Lindgren tunsi suurta myötätuntoa. 
Sotauutisten rinnalla Lindgren kirjoitti iloistaan ja suruistaan: perheensä arjesta, aviokriisistään, Peppi Pitkätossusta ja kirjailijanuransa ensiaskelista. (takakansiteksti) 


Astrid Lindgrenin toisen maailmansodan aikana kirjoittamat Sotapäiväkirjat 1939-1945 (WSOY 2016) oli niin mielenkiintoisesti kirjoitettu, että luin sen yhdeltä istumalta. Sekä kirjailijakollega Kerstin Ekman kirjan esipuheessa että Lindgrenin tytär Karin Nyman jälkisanoissa kertovat uskovansa, että Ruotsista ei tuohon aikaan löytynyt toista kahden lapsen äitiä, joka olisi ollut yhtä hyvin selvillä sodan tapahtumista ja siihen johtaneista seikoista. Tämä on kyllä varsin helppo uskoa. Ruotsi pysytteli koko toisen maailmansodan ajan puolueettomana valtiona, mikä näkökulma tuo oman mielenkiintonsa kirjaan. Tästä huolimatta näkee helposti, kenen puolella Ruotsin kansan myötätunto tuolloin oli, riippumatta valtion virallisesta linjauksesta.

Lindgrenillä on taito käsitellä raskaitakin sota-ajan tapahtumia lempeän humoristisesti ja sopivan kevyellä otteella. Vaikka tässä vaiheessa hän on ollut vasta aloittamassa mittavaa kirjallista uraansa (88 julkaistua teosta!), kirjoittamisen taito on ollut jo visusti hallussa. Suosittelenkin kirjaa ehdottomasti kaikille, jotka pitävät Lindgrenin lastenkirjoista sekä myös niille, jotka haluavat helppotajuisen katsauksen toisen maailmansodan aikaan. 

Helmet-haasteesta kuittaan kohdan 37: kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Astrid Lindgren: Krigsdagsböcker 1939-1945 (2015)
Esipuhe Kerstin Ekman, jälkisanat Karin Nyman
Suomentanut Kari Koski
WSOY, 2016
271 sivua

1 kommentti:

  1. Lukulistalla, Lindgren on muuten oiva vinkki tuohon Helmet kohtaan 37! Pitääpä laittaa muistiin. Lindgrenin lastenkirjat ovat suosikkejani ja kyllähän helppotajuinen katsaus aina kiinnostaa.
    Tiia

    VastaaPoista