perjantai 13. tammikuuta 2017

Jessica Schiefauer: Ester & Isak

Toissavuonna ilmestynyt Jessica Schiefauerin Pojat kuului sen vuoden erikoisimpiin lukukokemuksiin. Niinpä olinkin hitusen epätietoinen, mitä pitäisi odottaa Schiefauerin toiselta nuortenkirjalta Ester & Isak (Karisto 2016). No, aivan yhtä erikoinen kirja ei ollut, mutta ehdottomasti viime vuoden parhaita käännösnuortenkirjoja. Sain kirjan luettua muutama päivä sitten ja "sulatellut" lukemaani, enkä oikeastaan vieläkään tiedä mitä kirjasta sanoisin.

Sinä kesänä Ester ja Isak rakastavat toisiaan järjettömästi. Sinä kesänä heidän rakkaustarinansa tahriintuu, hiipuu ja syntyy uudelleen. Sinä kesänä rannalla pahoinpidellään kuoliaaksi poika. Ja Isakin pikkuveli on paikalla. 
Jessica Schiefauerin uusi nuortenromaani on intensiivisyydessään syvältä kouraiseva. Kirjailija kuvaa taitavasti, miten mitättömistä syistä väkivalta voi saada alkunsa ja minkälaisia aaltoja se levittää ympärilleen. Ja millaisia muotoja rakkaus lopulta voi saada. (takakansiteksti) 


Kirja alkaa puhtaasti rakkaustarinana. Ester ja Isak kohtaavat toisensa, tunteet roihahtavat ja se on menoa sitten. Kesä kuluu, ja jokin muuttuu. Isak vaikuttaa etääntyvän, mutta Esterin tunteet ovat edelleen samanlaiset. Lopulta ollaan lähes välirikon partaalla. Sitten tapahtuu jotakin. Aivan kuin huomaamatta Isakin pikkuveli Anton on ajautunut huonoon seuraan ja päätyy pahoinpitelemään pojan kuoliaaksi. Kaikki ovat järkyttyneitä, ja Isak ajautuu jälleen Esterin syliin vaikka oli juuri ehtinyt päättää lopettavansa suhteen. Ester omistautuu Isakin ja tämän perheen auttamiselle, ja Isak ahdistuu entisestään. 

Esterin vanhemmat haluaisivat kieltää koko suhteen, sillä heidän mielestään se vaikuttaa epäterveeltä. Lisäksi he epäilevät, ettei Esterkään ole turvassa Isakin perheen luona. Tämä huoli ei olekaan aiheeton, sillä rikostutkinnan edetessä yhteisö kääntyy perhettä vastaan ja perheen auto tuhotaan. Isakin perhe hankkii turvakseen pari koiraa, joista Ester ei pidä yhtään. Ester on jopa mustasukkainen koirille, koska ne omivat Isakin itselleen. Kaikki tämä johtaa tilanteeseen, josta Ester pakenee parhaan kaverinsa luo. Tämänkin mielestä Esterin pitäisi lopettaa Isakin kanssa seurustelu, koska jotain on selkeästi pielessä. 

Kirja on todellakin pullollaan rakkautta, mutta myös väkivaltaa. Se osoittaa hienosti, miten pienistä asioista väkivallanteot voivat saada alkunsa. Ja kuten takakansi lupaa, myös rakkauden monia muotoja tuodaan esille. 

Välillä kirjaa oli suorastaan vaivaannuttavaa lukea, niin aidosti nuorten erilaisia tunteita kuvataan. Miksi ihmeessä Isak muuttuu yhtäkkiä? Ja miksi Ester on niin takertuva? Eikö se älyä ollenkaan? Hämmentävintä on kuitenkin Antonin muuttuminen. Mistä se saa alkunsa? Mikä hänet ajaa väkivaltaan? Mitään näitä syitä ei selitetä puhki, vaan jätetään pääteltäväksi rivien välistä. Juuri sellainen tyyli, josta minä tykkään. :)

Kirjasta piste Helmet-haasteen kohtaan 35: kirjan nimessä on erisnimi. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 5 tähteä
Kirjan tietoja: 
Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Suomentanut Säde Loponen
Karisto, 2016
279 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti