keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Anneli Kanto: Veriruusut

Muistan, kun luin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian ensimmäisen kerran. Se oli lukukokemus ja -elämys, joka jätti minut haukkomaan henkeäni. Lähes vastaavaan ylsi Anneli Kannon upea historiallinen romaani Veriruusut (Gummerus 2008).

Viisitoistavuotias Sigrid on saanut kansakoulun päätökseen ja vastikään päässyt ripille. Isänsä kehotuksesta hän hakee paperitehtaalle töihin ja päätyy sinne aputytöksi. Tehtaalla Sigrid ystävystyy railakkaan Martan kanssa, jolla on jo sulhanenkin. 
Helmikuun alussa 1918 tehdas suljetaan ja punakaarti ottaa komennon Valkeakoskella. Uudessa musliinipuserossaan ja hameessaan Sigrid lähtee Martan mukana työväentalolle vallankumouskomitean järjestämiin iltamiin. Agitaattori rohkaisee naisia ottamaan paikkansa luokkataistelussa ja saa kuulijoiltaan palavaa kannatusta. Välittömästi Koskille perustetaan naiskaarti, johon myös Martta ja Sigrid liittyvät yhteisessä innostuksessa. 
Veriruusut-romaani kuvaa vuoden 1918 järkyttäviä tapahtumia uudesta näkökulmasta. Yhteiskunnallisen muutoksen vaatimus rohkaisee myös nuoria naisia vaatimaan itselleen täysiä oikeuksia ja tasa-arvoista asemaa. Historiallisten tapahtumien pyörre tempaisee heidät mukaansa keskelle ennenkokematonta tragediaa. 
Anneli Kannon taidokas, dokumentaarinen ja inhimillisesti tosi kerronta vie sisällissodan melskeisiin Valkeakoskella, Tampereella ja lopulta pakenevan punaisten kolonnan mukana kohti Lahtea. (kansiliepeestä)


Tosiaankin, huh mikä kirja! Vetää kyllä hiljaiseksi. Ja vain satakunta vuotta sitten tällaista on ollut ihan oikeasti! Miten on voitu ajatella noin ja kohdella toisia ihmisiä niin julmasti? Kansa on ollut pelottavasti kahtiajakautunut, ja vielä pelottavampaa on tajuta että eipä tämä nyky-yhteiskuntakaan nyt niin kauas ole tästä edennyt.

Sympatiseeraan kovasti tällaisia hienoja kuvauksia kansalaissodasta nimenomaan punaisten näkökulmasta. Tälle vuodelle samantyylistä lukukokemusta on tarjonnut jo Emil Aallon kapina. Suurella mielenkiinnolla odotan, minkälaisen elämyksen tarjoaa Anneli Kannon vasta ilmestynyt uutuus Lahtarit, joka on jo lukupinossa odottamassa vuoroaan. 

Tämä kirja kuittaa Helmet-haasteesta kohdan 8: Suomen historiasta kertova kirja. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 5 tähteä
Kirjan tietoja:
Anneli Kanto: Veriruusut
Gummerus, 2008
427 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti