maanantai 27. helmikuuta 2017

Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla (Metsän kansa #1)

Hiljattain ilmestyi uusi loistava kotimainen historiaa ja "fantastisia aineksia" yhdistävä esikoisromaani, Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla (Gummerus 2017). Hieno kirja, ja sivumäärästään huolimatta nopeasti luettava. 

Entä jos vanhat myytit metsänhaltijoista, maahisista, jättiläisistä, noidista ja tietäjistä olisivatkin totta? 
Ikimetsien sydänmailla aloittaa Metsän kansa -sarjan, joka kertoo Juko Rautaparran uudisraivaajaperheestä 1400-luvun Savossa. Heiska haaveilee sankariteoista erämiehenä. Varpua kyllästyttää arkipuuhat, ja hän odottaa kuumeisesti kesäisiä Ukon vakkajuhlia. Tenho puolestaan on kiinnostunut tietäjien taioista ja metsän salaperäisistä olennoista. Perheen elämä muuttuu täysin, kun lappalaisnoidan nostattama karhu hyökkää heidän kimppuunsa. Kodinhaltija puolustaa omiaan, mutta kontio onnistuu silti viemään mukanaan vastasyntyneen Mielon. Juko Rautaparta vannoo kostoa. 
Mikko Kamulan esikoisromaanissa todellinen historiankirjoitus ja ikivanha kansanusko kietoutuvat toisiinsa. Myytit ja uskomukset heräävät eloon eepoksessa, joka liikkuu fantasiakirjallisuuden ja historiallisen proosan rajamailla. (takakansiteksti) 


Olen jotenkin aivan täpinöissäni tästä kirjasta! Lähemmäs 700 sivua, ja mielenkiinto pysyi tiiviisti yllä koko kirjan mitan. 

Kirjassa seurataan Juko Rautaparran perheen elämää syrjäisessä savupirtissä Savon sydänmailla. Perhe on muuttanut erämaahan joitakin vuosia sitten ja jättänyt asuinpaikkansa ilmoittamatta voudille välttyäkseen veroilta. Niinpä jokaista kulkijaa varotaan, ja samoin varotaan kertomasta turhan tarkkaan kenellekään asuinpaikan sijainnista. Sukulaisiakaan perhe ei ole tavannut moneen vuoteen. 

Naapurien kanssa pysytellään kuitenkin hyvissä väleissä, ja heidän kanssaan tehdään yhteisiä metsästysmatkoja "yhteisille" erämaille. Jukon vanhin poika Heiska pääsee ensimmäistä kertaa metsästysretkelle mukaan ja joutuu heti melkoiseen seikkailuun, kun karjalaismiehet tunkeutuvat heidän metsästysmailleen. Oman seikkailunsa kokevat myös perheen muut lapset Varpu ja Tenho, puhumattakaan vastasyntyneestä Mielosta. Miesten metsästysretken aikana karhu hyökkää heidän kotiinsa ja vie Mielon haavoittaen samalla Jukon vaimoa, Matelia. Onneksi lähistöllä asuva tietäjä Yörnin äijä saadaan apuun.

Yörnin äijä on kiehtova hahmo, mahtava tietäjä, jonka toimet kiinnostavat Tenhoa vielä enemmän kuin muita. Tenhon yllätys onkin suuri, kun hän huomaa että hänelläkin taitaa olla jonkinlaisia tietäjän kykyjä. Toisaalta, onhan hän tullut kodinhaltijankin kanssa aina toimeen paremmin kuin muu perhe. Tenho saa haltuunsa väkeviä taikaesineitä: karhun kulmahampaan ja käärmeen käräjäkiven, mutta ei oikein tiedä miten niitä hallitaan. Ne toimivat silloin kun tahtovat.

Ja pitempäänkin olisin lukenut! Onneksi tämä on sarjan aloitus. :) Helmet-haasteesta kuittaan kirjalla kohdan 1: kirjan nimi on mielestäsi kaunis. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 5 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla
Gummerus, 2017
680 sivua

1 kommentti:

  1. Kuulun myös tämän kirhjan puolestapuhujiin! Tämä jotenkin kasvaa mielessä vielä pitkään lukemisen jälkeen.

    VastaaPoista