perjantai 3. helmikuuta 2017

Pieniä ja vähän suurempiakin kissakirjoja

Hoksasin että Kirjavat kissat -lukuhaaste alkaa vähitellen olla loppusuoralla. Tässäpä niputettuna postausta useammasta kissakirjasta. Kissaherramme Touko halusi jälleen sopivasti osallistua kuvaussessioon. En tiedä onko sillä joku vaisto, milloin on kissakirjat kyseessä... :D (vertaa tämä postaus)


Doris Lessingiltä löytyy muutamia kissakirjoja, ja minä luin niistä teoksen Erittäin kissamaista (Kirjayhtymä 1988). 


Pieni kirja suurelta kirjailijalta kuvaa Doris Lessingin elämään vaikuttaneita kissoja eri puolilla maailmaa: lapsena Teheranissa, nuoruuden vuosina Afrikan maatilalla Etelä-Rhodesiassa tai myöhemmin Lontoossa. 

Päähenkilöiksi nousevat musta kissa ja harmaa kissa Lontoon ajalta, kumpikin erittäin viehätysvoimaisia, herkkiä ja älykkäitä urbaaneja kissoja, joiden sukujuuret ja sirolinjainen ulkomuoto ovat siamilaista alkuperää. 
Tämä on lämmin ja koskettava kirja kaikille kissaihmisille, niille jotka joskus pohtivat omaa suhdettaan tuohon sfinksimäiseen viirusilmään, joka on yhtä aikaa läheinen ja samalla ikuisesti arvoituksellinen lemmikkimme. (takakansiteksti)

Pidin kirjailijan tyylistä kovasti. Jäi vain mietityttämään, eikö tuolloin (alkuteos on ilmestynyt 1960-luvun lopulla) annettu kissoille nimiä? Nyt Lessing puhuu koko ajan "harmaasta kissasta" ja "mustasta kissasta". Melkoisia persoonia kuitenkin molemmat! :) 


Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Doris Lessing: Particularly cats 
Suomentanut Sinikka Buckley
Kirjayhtymä, 1988
161 sivua

Jos pitäisi nimetä rakastetuin "eläinkirjailija" kautta aikojen, ehdottaisin kyllä heti ensimmäiseksi James Herriotia. Olen lukenut hänen kirjojaan monta monituista kertaa, ja nyt otin uusintalukuun pienen, mutta upean kirjan Elämäni kissat (Otava 1995), johon on koottu tarinoita teoksista Eläinlääkäri lennossa, Eläinlääkäri vauhdissa, Luojanluomat ystäväni ja Rakkaimmat ystäväni. 


Makeispuodissa päivystävä kolli, kylän seurapiiritapahtumiin osallistuva salonkikissa ja kaislikosta löytynyt orpo pentu pitävät huolen siitä, että eläinlääkärin työssä ei taatusti ole kahta samanlaista päivää. Mukaansatempaavalla tyylillään Herriot kuvaa Yorkshiren rehtejä maalaisia ja heidän persoonallisia kissojaan, jotka tuottavat omistajilleen lukuisia riemun ja huolen aiheita. (takakansiteksti)


Tämä kirja oli näistä lukemistani se helmi. Ehkä se johtuu siitäkin, että Herriot on minulle niin tuttu kirjailija jo lapsuuden ja nuoruuden ajalta, jolloin luin Herriotin kirjoja itse ja muistelisin että äitikin luki jotain niistä minulle ääneen. Elämäni kissat sisältää kymmenen kissatarinaa, joita voisi luonnehtia novelleiksikin. Siksi rohkenen kelpuuttaa kirjan mukaan Novellihaasteeseen sekä Uudelleen luettua -haasteeseen. :)


Mistä kirja minulle: kirjastosta

Goodreads-tähdet: 5 tähteä
Kirjan tietoja: 
James Herriot: Cat stories
Kuvittanut Lesley Holmes
Suomentaneet Aarne T.K. Lahtinen ja Heidi Järvenpää
Otava, 1995
175 sivua

Loput kolme kirjaa olivat pieniä runo-, huumori- ja mietelmäkirjoja. Niistä "mukavin" oli Ulla Kauhasen kuvittama ja Sana Mustosen tekstittämä Kissan kosketus (Aurinko 2014), joka sisältää minuun kovasti vetoavia, naivistisen tuntuisia kuvia ja pieniä runopätkiä. 


Aukeama Ulla Kauhasen ja Sana Mustosen teoksesta Kissan kosketus
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 2 tähteä
Kirjan tietoja: 
Ulla Kauhanen (kuvat) ja Sana Mustonen (teksti): Kissan kosketus
Aurinko, 2014
62 sivua

Unni Lindell taitaa olla useimmille tutumpi dekkarikirjailijana, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös humoristinen "aforismikirja" Pidä varasi! : tässä tulee jumala ja sen nimi on kissa (Schildts 2004). Aivan kaikki kirjan aforismit ja runot eivät minulle auenneet, mutta nättejä kuvia ainakin löytyi. :)

Aukeama Unni Lindellin ja Nina Reistadin kirjasta Pidä varasi! : tässä tulee jumala ja sen nimi on kissa
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 2 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Unni Lindell (teksti) ja Nina Reistad (kuvat): Pass opp! : her kommer gud og hun er en katt
Suomentanut Veijo Kiuru
Schildts, 2004
116 sivua

Pienin kirja kokonsa puolesta, Kissa : mietelmiä : viehkeitä kissakuvia ja unohtumattomia ajatuksia kissoista (Kolibri 1995), sisälsi niinikään mietelmiä ja aforismeja ja monentyylistä kissataidetta. Pam Brownin ja Rosemary Nisbetin aforismit tuntuivat minusta eniten samaistuttavilta: 
Kissat osaavat matemaattisen tarkasti arvioida juuri sen paikan, missä istuessaan ne ovat eniten tiellä. (Pam Brown)
Kissat haluavat ovien olevan auki - siltä varalta, että ne sattuisivat muuttamaan mieltään. (Rosemary Nisbet)
Aukeama kirjasta Kissa : mietelmiä : viehkeitä kissakuvia ja unohtumattomia ajatuksia kissoista
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 2 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Cat Quotations : A Collection of Lovable Cat Pictures and the Best Cat Quotes
Toimittanut Samantha Armstrong
Suomentanut Laila Rauhamaa 
Kolibri, 1995
57 sivua

2 kommenttia:

  1. Oih <3 Ihana, komea Touko. Mukavan oloisia pikkukirjasia. /Tiia

    VastaaPoista
  2. Onpa letkeä kissaherra. Noista kissakirjoista olen lukenut Elämäni kissat nyt blogiaikana, sen tarinat ovat aivan ihania. Doris Lessingin kissakirjoja olen miettinyt luettavakseni. Jonain päivänä...

    VastaaPoista