sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Herkuttelun himo : onko syömisesi nautintoa vai ahmintaa?

Kaikkihan sen tietävät: herkuttelu on ihanaa, todellista arjen pientä luksusta. Tunnetut kansalaiset paljastavat nyt, miten he herkuttelevat ja millaisia ovat heidän nautinnollisimmat herkkuhetkensä. 
Lempiherkkujaan voi nauttia hyvillä mielin, kun herkuttelee kohtuudella. Aina herkuttelun hallinta ei ole mutkatonta. Jos syömisestä tulee pakonomaista, siitä on nautinto kaukana. 
Virallisen näkemyksen mukaan ahminta on meillä kaikista yleisin syömishäiriö. Ahmintahäiriön kokeneet kertovat koskettavan avoimesti, millaista elämä on, kun on pakko syödä. 
Kokemuksia täydentää asiantuntijoiden tietämys. He tunnistavat merkit, joilla ahminta ylittää pelkän hetkellisen nautinnonhalun. He osaavat myös opastaa, miten liiallinen syöminen tervehdytetään normaaliksi suhteeksi ruokaan. (takakansiteksti) 


Toimittaja ja tietokirjailija Merja Asikainen on haastatellut teokseen Herkuttelun himo : onko syömisesi nautintoa vai ahmintaa? (Readme 2016) useita julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. Heiltä on kysytty, miten ja millä he herkuttelevat. Näitä haastateltuja yhdistää se, että heidän herkuttelunsa pysyy kohtuuden rajoissa. Kahteen muuhun osioon haastatellut henkilöt eivät sitten koekaan herkuttelua samanlaisena asiana, jota heidän olisi helppo hallita. Päin vastoin, herkuttelu ja syöpöttely hallitsee heidän elämäänsä. Kuusi naista kertoo, miten ruoka ja ahminta hallitsevat heidän elämäänsä, ja viimeisessä osiossa asiantuntijat kertovat ahmintahäiriön hoidosta. 

Toisin kuin saattaisi kuvitella, minulle raskaampaa luettavaa oli julkkisten, kohtuuherkuttelijoiden haastattelut. Hyvähän heidän on sanoa miten kivaa on herkutella! Itse sain paljon enemmän irti ahmintahäiriöstä kärsivien haastatteluista. Hoitoon liittyvät haastattelutkin tuntuivat jotenkin raskaammilta lukea kuin varsinaiset kuvaukset ahminnasta. Tämä ehkä kertookin kaikista eniten minusta itsestäni ja siitä, missä vaiheessa itse menen oman syömishäiriöni kanssa. Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää! Olisin vaikka valmis vannomaan, että jokainen ahmintahäiriöstä kärsivä tietää tasan tarkkaan, miten heidän kuuluisi ja kannattaisi toimia. Sen toteuttaminen on sitten se vaikeampi juttu, ja yksin se on vielä vaikeampaa. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Herkuttelun himo : onko syömisesi nautintoa vai ahmintaa? 
Haastatellut ja toimittanut Merja Asikainen
Readme, 2016
171 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti