lauantai 5. elokuuta 2017

Affinity Konar: Elävien kirja

Kun 12-vuotiaat kaksossiskot Pearl ja Stasha saapuvat Auschwitziin, he tekevät sopimuksen. Pearlin tehtävä on muistaa menneisyys, Stasha keskittyy tulevaisuuteen. 
Tytöt ovat leirillä erityisasemassa. Identtisistä kaksosista kiinnostunut tohtori Mengele varmistaa heidän henkiinjäämisensä, mutta alistaa heidät epäinhimillisiin kokeisiin tavoitteenaan murtaa kaksosten välinen side. 
Eräänä päivänä Pearl katoaa. Kun venäläiset vapauttavat leirin pari kuukautta myöhemmin, Stasha lähtee epätoivoiselle matkalle sodan raunioittaman maan halki. Hän on päättänyt löytää siskonsa ja kostaa Mengelelle. Matkan päätepisteessä häntä odottaa arvaamaton tulevaisuus sekä menneisyys, jonka hän luuli jo kadottaneensa. (takakansiteksti)


Hieno ja pysäyttävä kertomus toisen maailmansodan ajalta. Mengelestä olen kuullut ja lukenut monenlaista, myös tästä suunnattomasta kiinnostuksesta kaksosiin. Käsittämättömältä tuollainen ihmisten koe-eläiminä käyttäminen tietysti tuntuu, ja epäinhimillisistä oloista ja kokeista lukeminen ei aina ollut miellyttävää. 

Keskitysleirin kauheudet ovat tietenkin olleet totista totta, eikä sitä sovi kenenkään unohtaa. Siksikin tällaisia kirjoja tarvitaan. Positiivista on myös se, että kauheudet ja kurjuudet eivät ole kirjan pääosassa. Siinä on toivo. Toivo paremmasta tulevaisuudesta ja toivo siitä, että paha saa palkkansa. Viis siitä, onko toive toteutettavissa.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Affinity Konar: Mischling (2016)
Suomentanut Hanna Tarkka
WSOY, 2017
457 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti