perjantai 11. elokuuta 2017

Nuorten scifijännäreitä

Jos fantasia ei niin olekaan minun palaseni kakkua niin scifi on sitten siitäkin edestä, varsinkin nuorten aikuisten dystopiat. Siihen lajityyppiin kuuluviksi voi luokitella nämäkin tänä vuonna ilmestyneet nuortenkirjat.Outolintu-sarjan tekijän Veronica Rothin uusin teos Viillot (Otava 2017) on takakannen perusteella luokiteltu trilleriksi, mutta piirteitä löytyy sekä scifistä että jännityksestä. 

Galaksissa, joka saa elinvoimansa salaperäisestä pyörteestä, jokaisella on lahja. 
Cyra on Shotetia hallitsevan julman tyrannin sisar. Hänellä on erityinen kyky, lahja joka tuottaa hänelle kipua, mutta antaa myös pelottavan voiman - ja hänen veljensä käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. 
Akos veljineen kaapataan Shotetiin rauhaa rakastavasta Thuvesta. Myös Akosilla on erikoinen lahja. Kun hänen ja Cyran kohtalot risteävät, heillä on vain kaksi vaihtoehtoa: auttaa toisiaan tai tuhota toisensa. (takakansiteksti)

Ensi alkuun kirja tuntui lähinnä erittäin sekavalta. Kirjassa kuvattu maailma vaikutti niin erikoiselta, että senkin hahmottamiseen meni suuri osa ajasta. Ja kun sitten alkoi tapahtua enemmän, kirjan sisältämä väkivallan määrä kyllä söi lukunautintoa melkoisesti. Toki väkivallalla on suuri rooli kirjassa, mutta ehkä vähempikin olisi riittänyt. Nyt oli lukiessa melkein koko ajan veren maku suussa. ;-)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Veronica Roth: Carve the Mark
Suomentanut Outi Järvinen
Otava, 2017
428 sivua

K.K. Alongi aloitti viime vuonna jännittävän Kevätuhrit-sarjan. Ensimmäinen osa Kevätuhrit loppui ihan kesken ja jätti tosissaan odottamaan tarinalle jatkoa. Nyt kun sarjan toinen osa Ansassa (Otava 2017) ilmestyi, kynnys tarttua kirjaan oli yllättävän suuri. Jotenkin odotukset olivat niin korkealla, että hirvitti edes kokeilla, voisiko jatko olla vielä yhtä koukuttavaa. Turha huoli kaikeksi onneksi - ehkä nyt ei ihan samalle tasolle päästy, mutta hyvin kirja koukutti lukemaan ja odottamaan lisää jatkoa.

Kuolemanaallosta selviytyneet nuoret ovat löytäneet turvapaikakseen vanhan maatalon. Maailmassa ei kuitenkaan mikään ole niin kuin ennen, ja uhka vaanii kaikkialla. 
Kun taloon saapuu odottamaton vieras, kaikki joutuvat miettimään uudelleen, keneen voi luottaa. Ovatko he sittenkään turvassa? (takakannesta)

Kuolemanaallosta selvinneet Jade, Susette, Tomi, Sara, Oliver ja Ali pääsivät edellisen osan lopussa Oliverin mummon maatilalle ns. turvaan. Nyt heillä on paikka, missä hengähtää ja kenties saada jotain tolkkua asioihin: Mitä oikein tapahtui? Miksi melkein kaikki kuolivat? Miksi kaikki eivät kuolleet? Miksi osasta henkiinjääneitä tuli tappajia? Tietenkään rauha ei kestä kauan, vaan selviytyjät huomataan. Odottamatta paikalle ilmaantunut Oliverin isoveli Rafi saa koko joukon varpailleen. Rafi vaikuttaa aluksi vilpittömältä, mutta kuinkahan vaan lienee? No, kirjan nimestä saa aika hyvin vihiä asiasta. ;-)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
K.K. Alongi: Ansassa
Otava, 2017
297 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti