Kun on elänyt lapsuutensa 1980-luvulla ja teinivuotensa 1990-luvulla, näissä kahdessa kirjassa on paljon muistoja herättäviä asioita.
Henna-Kaisa Sivosen Kasarikirja (Atena 2008) vie sanoin ja kuvin värikkäälle matkalle 1980-luvulle. Voi, toivottavasti tämä aika ei koskaan enää palaa!
Voi änkeröinen ja tilipitappi! Antaudu nostalgialle ja kohtaa uudelleen vanhat tutut Pelle Hermannista Ritari Ässään ja vohvelikankaasta Commodoreen. Maista suussasi perunat ja tilliliha, tunne liikuntatuntien häpeä ja polskahda Ruotsin-laivan pallomereen. Sifonkihuivi ranteeseen, toppahaalari rohkeasti päälle ja rimpati rei! Mitäs läksit? (takakansiteksti)
Oman osionsa ovat kirjasta saaneet niin lelut ja leikit, perhe, koulu, ajanviete sekä 80-luku yleensä. Kaikista näistä osioista suorastaan tulvii lapsuudesta tuttuja esineitä ja asioita, jotka oli jo melkein unohtanut mutta ei sitten kuitenkaan. Peukaloisen retket, Pikkaraiset, nukkekotipenaali, maatalousnäyttelyt ja heinätyöt, PEZ-karkkikoneet, neonvärit, kaunokirjoitus, hajukumit, isotupsuiset pipot, Käytöskukka, elektroniikkapelit, Mörköooppera, Tsernobyl, lankapuhelin ja monet monet muut. Oi niitä aikoja...
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Henna-Kaisa Sivonen: Kasarikirja
Atena, 2008
168 sivua
Essi Huuhkan ja Aino Tormulaisen Ysärikirja (Atena 2017) on yhtä lailla nostalginen aikamatka.
1990-luku tarkoitti lamaa, Neuvostoliiton hajoamista ja EU-jäsenyyttä mutta myös teknologista huumaa, tiedostavia kettutyttöjä ja jääkiekon maailmanmestaruuden juhlintaa. Muutosten keskellä varttui sukupolvi, joka söi kouluruokalassa kinkkukiusausta ja katsoi kotisohvalla Leijonakuningasta - tietysti muodin mukaisesti flanellipaidassa ja nappiverkkareissa. (takakansiteksti)
Tänä päivänä ysäri on jotenkin hip, hop ja pop. Ainakin ysärimusiikki. Minulle ysäri on vielä liian lähellä, en mitenkään hirveästi haikaile sen perään - niin kuin en kasarinkaan. Ysärin aikana kävin yläasteen ja lukion, muutin pois lapsuudenkodista ja opiskelin ensimmäiseen ammattiini. Nykyinen parisuhteenikin alkoi jo ysärillä! Eli kyllä sinne niitä hienojakin muistoja sisältyy, enimmäkseen kuitenkin sitä angstista teiniaikaa.
Ysärikirja on jaoteltu vuosilukujen mukaan: joka vuoden tärkeät tapahtumat ja ajan ilmiöt on koottu napakasti yhdelle aukeamalle. Niiden väliin mahtuu sitten monta tuttuakin tutumpaa juttua. Radio Mafia, EU-intoilu, Metsolat ja Kotikatu, väriä vaihtavat murolusikat, Muumit, Kummeli, Estonia, Jäätelöauto, flanellipaidat, paksupohjaiset kengät, Macarena, Suosikki, Jyrki, Nokia tune, tietokoneet ja kännykät...
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Essi Huuhka & Aino Tormulainen: Ysärikirja
Atena, 2017
174 sivua
Molempien kirjojen viehätys perustuu nimenomaan omiin kokemuksiin ja muistoihin: tuon minä muistan, tuollainen minulla oli, minäkin katsoin tuota... Luultavasti 1970-lukua käsittelevä vastaavanlainen kirja ei koskettaisi minua ollenkaan yhtä paljon, vaikka sillä vuosikymmenellä olenkin syntynyt. Muistot eivät kuitenkaan yllä sinne asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti