maanantai 2. toukokuuta 2016

Dolores Redondo: Näkymätön vartija (Baskimaan murhat #1)

Navarran ikimetsän sydämestä, Baztanjoen penkalta löydetään teinitytön ruumis makaaberissa asetelmassa. Poliisi yhdistää rituaalimurhalta vaikuttavan tapauksen aiempaan surmatekoon. Pian huhut lähtevät liikkeelle Baztanin laaksossa, missä muinaiset uskomukset elävät yhä. Voisiko asialla olla basajaun, kansantarinoista tuttu metsän näkymätön vartija? 
Rikostutkinnan saa johdettavakseen määrätietoinen ylikonstaapeli Amaia Salazar, joka palaa vastentahtoisesti juurilleen vanhaan kotikyläänsä. Tutkinnan edetessä Amaia joutuu ratkomaan vanhoja ristiriitoja sisartensa kanssa ja kestämään kollegoidensa kateutta. Tappajan vaaniessa seuraavaa uhriaan kammottava perhesalaisuus palaa piinaamaan Amaiaa painajaisen lailla. (takakansiteksti)Alan lämmetä dekkareille yhä enemmän ja enemmän! Olen aina kuvitellut etten tykkää niistä, mutta yleensä aina yllätyn positiivisesti kun jotain kokeilen lukea. Niin kävi tämänkin Dolores Redondon Näkymättömän vartijan (Gummerus 2015) kanssa. Yhteistä näille miun-maun-mukkaisille dekkareille on se, että niihin on yleensä yhdistetty jotain muutakin, mieluiten jotakin yliluonnolliseen viittaavaa. Ja näinhän on asia Näkymättömän vartijankin kohdalla. Monenlaisista yliluonnollisista otuksista olen kuullut ja lukenutkin, mutta baskien basajaunit olivat vielä tähän mennessä täysin minulle tuntemattomia. 

Toisekseen tykkäsin kirjasta siksi, että on aina virkistävää lukea jostain muuta kuin suht tavallisesta, perinteisestä anglo-amerikkalaisesta tai kotimaisesta kulttuurista. Ja ehkä vielä tärkeämpänä seikkana tästä kirjasta tulee mieleen se, miten hienosti siinä kerrotaan naisten asemasta vielä tänäkin päivänä niin miehisessä maailmassa. Päähenkilö Amaia on sisariaan modernimpi, opiskellut ja matkustellut ja jättänyt kotikylänsä. Toisaalta, hänellä on siihen melko radikaalit syytkin, jotka ovat lähestulkoon pakottaneet hänet ratkaisuihinsa. Nämä perheen sisäiset ristiriidat ja suorastaan kammottavat tilanteet tuodaan kirjassa esille takautumina ja Amaian toistuvina painajaisina. 

Vappulukuhaasteen lisäksi tämä kirja edistää kaunokirjallista maailmanvalloitusta, vuorossa tietenkin Espanja. Vaikkakin... tämä kirja(sarja) sijoittuu Baskimaahan, joka on Espanjan itsehallintoalue samalla tavalla kuin Ahvenanmaa Suomessa. Ei kuitenkaan ruveta halkomaan hiuksia. :)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja
Dolores Redondo: El guardián invisible
Suomentanut Sari Selander
Gummerus, 2015
476 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti