tiistai 17. toukokuuta 2016

Marguerite Abouet: Aya : elämää Yop Cityssä


Sarjakuvien lukeminen on jäänyt aikuisvuosina melko vähäiseksi, mutta aina silloin tällöin löytyy helmi, kuten Marguerite Abouetin Aya : elämää Yop Cityssä (Arktinen Banaani 2010).Yopougonin eli lempinimeltään Yop Cityn lähiö sijaitsee Norsunluurannikolla. Nuori Aya elää siellä 1970-luvun lopulla, keskellä muutoksen tuulia. Entinen Ranskan siirtomaa on itsenäistynyt ja elää voimakkaan talouskasvun aikaa.
Omalla tavallaan Ayan tarinaa voi kuvata "Afrikan Mämmiläksi", sillä sarjalle keskeistä on koko yhteisön kehitys. Lapsia syntyy, avioliittoja solmitaan, mutta erojakin tulee. Perinteet ja rakennemuutos törmäävät. Moni lähtee Ranskaan etsimään itselleen parempaa tulevaisuutta ja taatakseen Yop Cityyn jäävälle perheelleen paremman elannon. Osittain Marguerite Abouetin omaan elämäntarinaan perustuva Aya palkittiin heti ilmestyttyään vuoden parhaana esikoisalbumina Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla Ranskassa 2006. Raati kehui erityisesti Ayan tarinan raikkautta ja huumoria, sen elävää kieltä ja kerronnan luontevuutta. Hahmot ovat rehellisesti ja realistisesti rakennettuja. Afrikasta voi kertoa muutoinkin kuin vain keskittymällä kliseisiin, kurjuuteen, kulkutauteihin ja nälkään. Ayassa afrikkalainen elämänrytmi tulee lähelle lukijaa. (kustantajan esittelyteksti)


Aya on aivan eri maata kuin ystävänsä Adjoua ja Bintou, joita kiinnostaa vain biletys ja miestenmetsästys. Aya ottaa koulunkäynnin tosissaan ja haluaisi lääkäriksi. Isän mielestä koulutus on poikia varten, tytöt menevät naimisiin. Siksi Ayakin esitellään isän pomon pojalle, Moussalle. Vaan Moussa on ehtinyt sotkea asiansa jo pahan kerran, ja joutuu astumaan aviosäätyyn aivan jonkun muun kanssa, Ayan helpotukseksi. Vaan jääköhän Adjouan satimeen kuitenkin väärä mies? Tarina jää harmillisesti kesken, eikä jatkosta ole näkynyt eikä kuulunut mitään tietoja. 

Tämän kirjan myötä kaunokirjallinen maailmanvalloitukseni etenee Afrikan kamaralle, Norsunluurannikolle. Ja koskapa kyseinen valtio kävi sisällissotaa vuosina 2002-2007, se vastaa myös Helmet-haasteen kohtaan 42 (2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja).

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya de Yopougon 1
Suomentanut Kirsi Kinnunen, tekstannut Ninni Aalto
Arktinen Banaani, 2010
112 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti