tiistai 3. toukokuuta 2016

Vappulukuhaasteen lyhyet erikoiset, osa 2


Viimeinen vappuna luettu lyhyempi erikoinen on Kummalinnun munia 1 : sadan sanan tarinoita (Osuuskumma 2014), ja tämä on näistä kolmesta ehdottomasti erikoisin, positiivisessa mielessä. 

Kuten kirjan esipuheessakin todetaan, kirja on Osuuskumma-kustantamon ensimmäinen raapaleantologia. Raapaleet ovat tasan sadan sanan tarinoita, joissa pitää olla juonen kaari (eli alku, kliimaksi ja loppu). Kirjailija Anne Leinonen on kiteyttänyt raapaleiden ytimen näin: 
"Jos runous tiivistyy aforismiksi, niin novelli kiteytyy raapaleeksi."Antologiassa on mukana raapaleita seuraavilta tekijöiltä: Maria Carole, Maija Haavisto, Magdalena Hai, Janos Honkonen, Jussi Katajala, Mixu Lauronen, Anne Leinonen, Erkka Leppänen, J.S. Meresmaa, Anni Nupponen, Tarja Sipiläinen, Shimo Suntila, Christine Thorel ja Kari Välimäki. 

Kokonaisen tarinan mahduttaminen sataan sanaan kuulostaa mahdottomalta, mutta niin vain tekijät ovat siinä onnistuneet. Pikku kirjanen on pullollaan toinen toistaan oivaltavampia, tiiviitä tarinoita. Niiden lyhyyden vuoksi niistä on vaikeaa kertoa kovinkaan paljon paljastamatta koko ideaa, siispä tyydyn listaamaan suosikkiraapaleeni, siinä järjestyksessä jossa ne kirjastakin löytyvät: 

  • Mixu Lauronen: Oodi urheiluselostajille 
  • Erkka Leppänen: Vanhushoitoa 
  • Kari Välimäki: Siamilaiset
  • Magdalena Hai: Rasmuksen puhelin 

Monta, monta muutakin olisin tässä voinut mainita, mutta noissa neljässä oli ehkä eniten sitä jotakin. Antologian kakkososa meni saman tien varaukseen. :) 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 5 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Kummalinnun munia 1 : sadan sanan tarinoita
Toimittaneet Mixu Lauronen ja Christine Thorel
Osuuskumma, 2014 
132 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti